› 
Blog   ›   Články   ›   10 000 kroků denně: kolik kalorií spálíte chůzí?

10 000 kroků denně: kolik kalorií spálíte chůzí?

Filtr

Navyšujete svoji denní aktivitu a zajímá vás, kolik kalorií spálíte chůzí? Jakousi magickou metou je ujít denně 10 000 kroků. Pokud to splníte, kolik energie tím vydáte? Pojďme se zaměřit na ten nejjednodušší a nejdostupnější pohyb: na chůzi. 

Proč ujít denně 10 000 kroků

Je bez debat, že pravidelná chůze má spoustu výhod. Nejen že vám může pomoci při hubnutí a udržování zdravé tělesné váhy, je ale také skvělá pro zdraví vašeho mozku, bojuje proti depresi, posiluje kosti a celkově zvyšuje kvalitu vašeho života. V současnosti je populární snažit se o 10 000 kroků za den. Proč ale právě tolik? Záleží na délce vašeho kroku, ale obecně se to rovná zhruba 8 kilometrům. Vědecké výzkumy, zabývající se touto tematikou, také potvrzují, že 10 000 kroků denně je pro naše zdraví a tělesnou hmotnost velmi prospěšné.

Kolik kalorií spálíte, když ujdete 10 000 kroků

Ještě nikde jste na tohle neviděli odpověď? To proto, že není tak úplně jednoduché to změřit. Každý člověk totiž ujitím 10 000 kroků spálí jiné množství energie, což se odvíjí od mnoha faktorů. Jsou jimi:

  • Tělesná hmotnost: dlouho se má za to, že lidé s vyšší tělesnou hmotností spálí při pohybu více kalorií, než lidé s nižší tělesnou hmotností. To je založeno na předpokladu, že čím větší/těžší tělo, tím náročnější je jím pohnout. Poslední dobou se ale objevují studie, které toto pravidlo nepotvrzují, a tak si budeme muset ještě počkat, než se dozvíme, jak moc tedy na tělesné hmotnosti záleží.
  • Rychlost: nezáleží jen na tom, kolik kroků uděláte, ale také jak rychle se při tom pohybujete. Rychlým pohybem spálíte kalorií více, než chůzí pomalou.
  • Terén: chůzí do kopce spálíte více kalorií, než chůzí z kopce nebo po rovince. Abyste překonali výškový rozdíl směrem vzhůru, vaše tělo musí vynaložit větší úsilí a stojí ho to proto více energie.
  • Geny: ano, i vaše geny mají co do činění v tom, kolik kalorií spalujete. Rozdíl mezi jedinci může být dokonce až 70%!
  • Fyzická zdatnost: lišit se budou i výsledky lidí s různou fyzickou zdatností. Trénovanější jedinci spálí jiný poček kalorií, než ti netrénovaní.

Jak tedy počet spálených kalorií odhadnout?

Vycházejme z předpokladu, že největší vliv na počet kalorií spálených chůzí má vaše tělesná hmotnost a intenzita a délka aktivity. Potom můžeme pro výpočet použít následující rovnici:

Počet kalorií spálených za minutu = 0,0175 X metabolický ekvivalent úkonu (MET) X vaše hmotnost v kg

Různé aktivity mají různé MET. Pro chůzi se určuje MET mezi 2,0 a 10,0, záleží na intenzitě chůze, rychlosti a terénu. Budete si také muset zjistit, jak dlouho - kolik minut - vám trvalo ujít oněch 10 000 kroků.

Pokud vážíte 59 kg, bude se výsledek pohybovat mezi 170 kcal spálenými lehkou chůzí a 500 kcal spálenými briskní chůzí. Pokud vážíte 100 kg, spálíte mezi 290 a 870 kcal.

 

cogmagnifiermenucross-circle