› 
Blog   ›   Zdravé stravování   ›   Vše, co potřebujete vědět o omega 3 a omega 6

Vše, co potřebujete vědět o omega 3 a omega 6

Filtr

O omega mastných kyselinách jste zřejmě slyšeli už mnohokrát, i o tom, jak důležité pro naše zdraví jsou. Víte ale, proč jsou vlastně tak důležité? Jaké pozitivní účinky pro naše tělo mají a proč tedy dbát na jejich dostatečný příjem? Proč si zakládáme na tom, že výrobky Chia Shake mají vysoký obsah omega-3?

Omega-3 ale nejsou jediné mastné kyseliny, které jsou pro lidský organismus přínosné. V následujícím článku si proto rozebereme také omega-6 a k čemu ty jsou dobré.

Co jsou to omega-3?

Je to skupina mastných kyselin, z nichž nejznámější jsou EPA a DHA. Nacházejí se v tučných rybách, jako jsou losos, tuňák, či sardinky. Další omega-3 mastnou kyselinou je ALA, která je o něco méně známá. Pochází z rostlinných zdrojů, konkrétně ji najdete ve vlašských ořechách, lněných a chia semínkách.

Jednou z jejich největších předností jsou jejich protizánětlivé účinky. Ty jsou důležité, protože mnoho onemocnění pochází ze zánětlivosti v těle. Krom toho také podporují:

  • zdraví mozku
  • zdraví srdce
  • zdravou psychiku
  • zdraví zrak

K čemu slouží omega-6?

Omega-6 naopak zánětlivost podporují (proto mají také špatnou reputaci). To se zdá být jako špatná služba, ale musíme si uvědomit, že zánětlivá reakce je důležitým obranným mechanismem našeho těla. Chrání nás, pokud jsme se poranili a před chorobami.

Krom toho omega-6 pomáhají udržet správnou hladinu krevního cukru a také cholesterolu a podporují správnou srážlivost krve.

Kde omega-6 najdete? V sóje, kukuřici, semínkách, oříšcích, rostlinných olejích, v živočišném tuku... Oproti omega-3 tedy není vůbec těžké je ze stravy získat. Proto je potřeba dávat si pozor, při vysoké konzumaci omega-6 může dojít k nechtěnému zvýšení zánětlivosti. Pozor si tedy musejí dát především ti, kteří trpí artritidou nebo jinou zánětlivou nemocí.

Omega nerovnováha a jak ji napravit

Omega mastné kyseliny si tělo neumí vyrobit, musíme je tedy přijmout v potravě. Naprosto ideální je konzumovat omega-6 a omega-3 v poměru 4:1. Problém ale nastává kvůli moderní stravě. Omega-6 se nacházejí skoro v každé zpracované potravině, kterou v obchodě koupíte. Běžný člověk tedy konzumuje přílišné množství omega-6 a naopak se mu nedostává omega-3.

Abyste se dostali na správný poměr, musíte začít jíst méně nezdravých, průmyslově zpracovaných potravin. V kuchyni používejte olivový olej, který má jen málo omega-6. A přidejte do jídelníčku potraviny bohaté na omega-3, můžete také zařadit každodenní doplněk stravy s obsahem této mastné kyseliny. Pokud nejste milovníky ryb, zásobte se výrobky Chia Shake! Skoro všechna naše jídla obsahují chia semínka, která krom jiných zdravých látek obsahují také velké množství omega-3.

 

cogmagnifiermenucross-circle